Start
Omhoog

  Hoogtepunten

 Helaas is sinds 5 januari 2013 het Legermuseum in Delft gesloten.

 

Met de rondleiding Hoogtepunten krijgt u een goed beeld van de belangrijkste objecten in de vaste tentoonstelling, die loopt van de Romeinen tot de Vredesmissies.

 

Rondleiding Hoogtepunten:

  • Duur: 1 uur.
  • Tentoonstelling: vaste
  • Periode: van Romeinen tot Vredesmissies
  • Looptijd: doorlopend

Een zeer kleine greep uit de objecten, die aan de orde komen:

Dit is één van de 100 nog in de wereld bestaande zeventiende eeuwse ivoren pistolen. In onze tentoonstelling "Meesterwerk" hangen er 10 bij elkaar. Een waar hoogtepunt, dat u niet mag missen. Maar wat is het verhaal erbij? Werden er in de Republiek der Zeven Verenigde Provinciën in de zeventiende eeuw wapens gemaakt?
Dit prachtige geblauwde harnas is precies op maar gemaakt voor Prins Maurits, de grote vernieuwer van het leger. Werd zo'n bijzonder harnas getest? En hoe ging dat dan? Waaraan kunt u dat zien? Allemaal vragen, die beantwoord worden tijdens de rondleiding.
Hoe zat dat met de belegering van 's-Hertogenbosch door de in Delft geboren Prins Frederik Hendrik? Waar haalde hij het geld vandaan om deze grote operatie te bekostigen? Had de in Delft begraven Piet Hein daar iets mee te maken? En hoe zat dat met de logistiek? Heeft u wel eens van een "legertros" gehoord? Kijkt u maar goed, want die staat uitgelicht in het schilderij.
Vroeger werden er ook al loterijen gehouden. Als je nummer door de burgemeester op het stadhuis werd getrokken, had je gewonnen. Je mocht dan in dienst. Wanneer is deze dienstplicht ingevoerd? Hoe ging dat in zijn werk met die conscriptie? Wat zijn remplaçanten?
Bij de bevrijding van Nederland in 1944/45 kwam Prins Bernhard als "Commander Netherland Forces" in een jeep het grote feest meemaken. In welke jeep gebeurde dat? Hoe zag die eruit?

U kunt deze rondleiding aanvragen door contact met ons op te nemen of een aanvraagformulier in te vullen.

Formulier

Hoogtepunten Romeinen Tachtigjarige Oorlog Napoleontische Tijd Eerste Wereldoorlog Tweede Wereldoorlog Vredesmissies Indonesië Wapenhistorie